ΣΥΝΕΔΡΙA/CONFERENCES

 


26o ΣυνέδριοΤο 26o Συνέδριο των Caretakers πραγματοποιήθηκε στο Maastricht της Ολλανδίας από 1-7 Ιουλίου 2012
Ομάδα μαθητών και καθηγητών από το 3ο Λύκειο Καλαμαριάς και το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης συμμετείχε στο παγκόσμιο Συνέδριο ως εκπρόσωποι των Caretakers, Greece.
Το θέμα του προγράμματος που παρουσιάστηκε ήταν : < Αρωματικά φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται στη Φαρμακευτική και στην Κοσμετολογία >
Άριστη και εποικοδομητική υπήρξε η συνεργασία της ομάδας μας με το
Istanbul Ted College της Τουρκίας και το 37ο Σχολείο από το Kirov της  Ρωσίας.  Οι μαθητές μας διαπίστωσαν ότι, μέσω της συνεργασίας τους με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες απόκτησαν γνώσεις που αφορούσαν όχι μόνο το θέμα του προγράμματος, αλλά και τον πολιτισμό των συνεργαζόμενων χωρών. Ήταν μια μοναδική εμπειρία που τους έφερε πιο κοντά και κατέρριψε σύνορα και προκαταλήψεις.
Αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας είναι η υπόσχεση-δέσμευση ότι θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον.
Όσον αφορά τη διοργάνωση του συνεδρίου ήταν σύμφωνη, κατά τη γνώμη μου, με τις αρχές της βιωσιμότητας. Ένα εναλλακτικό συνέδριο που έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν ένα μοντέλο κοινωνικής συμμετοχής και συσπείρωσης. Πιστεύω ότι αποτελεί και πρόταση για την κατεύθυνση των μελλοντικών συνεδρίων.

Ανθούλα Χατζηθεοδώρου 

26th Caretakers Conference
In Maastricht, Netherlands
1-7 July 2012

A team of students and teachers from the 3rd Senior Secondary school of Kalamaria and the 4th Junior secondary school of Stavroupoli participated as delegates of Caretakers Greece.
The theme of the project was: < Aromatic plants and Herbs used in Medicine and treatment as well as in Cosmetics >
It was a joint project with the Istanbul Ted College from Turkey and school 37 from Kirov, Russia.
Our cooperation was undoubtedly very fruitful and successful. As a result there will be a further communication and collaboration.
Our students have realized that working together with their peers from other countries is a great experience. They gained knowledge concerning not only the theme of the project but also valuable information about other cultures.
As far as the conference is concerned, in my opinion, it was in accordance with the principles of sustainability. It was indeed an alternative conference which gave the opportunity to the participants to become aware of the model of social involvement and participation.
I believe it is a suggestion for further conferences.

The report was written by Anthoula Hatzitheodorou18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ   30 ΙΟΥΝΙΟΥ- 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2004

Διοργανώθηκε από τους


CARETAKERS    GREECE

στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συμμετείχαν 350 σύνεδροι από 16 χώρες
18th CONFERENCE    30 JUNE – 4 JULY
0rganised by
CARETAKERS   GREECE
in THESSALONIKI
350 delegates from 16 countries

Εναρκτήριος Χαιρετισμός της Προέδρου  του Συνεδρίου Κ.Ταμουτσέλη

Aξιότιμοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί σύνεδροι, μέλη της caretakers of the environment international που βρίσκεστε σήμερα εδώ από όλες τις γωνιές της γης, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου και να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας. Ειδικά  στους ξένους φιλοξενούμενους θα ήθελα να ευχηθώ μια ευχάριστη διαμονή στην πόλη μας.

Θα αναφερθώ πολύ σύντομα στους λόγους που μας οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος για την διοργάνωση αυτού του συνεδρίου  καθώς και στους στόχους του.

Η  διαμόρφωση της τοπικής AGENDA 21 που   ψηφίστηκε το 1992 στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του Ρίο για το περιβάλλον,  στηρίζεται στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για τη διαμόρφωση σχεδίων τοπικής ανάπτυξης για τον 21 αιώνα, σχεδίων που να συμβάλλουν στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον πλανήτη. Η υλοποίηση της όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο 36 στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκπαίδευση  των πολιτών για την αειφορία.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση θεωρήθηκε ως το πιο κατάλληλο πεδίο για την εφαρμογή της εκπαίδευσης για την βιώσιμη ανάπτυξη και κατά τη δεκαετία του 1990 εξελίχθηκε σε εκπαίδευση για την αειφορία.    Στην διακήρυξη της UNESCO , γνωστή ως διακήρυξη της Θεσσαλονίκης ,  διατυπώθηκε στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου που  έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1997 προτάθηκε η αλλαγή του όρου Περιβαλλοντική Εκπαίδευση σε Εκπαίδευση για την Αειφορία.

 Η εκπαίδευση για την αειφορία βασίζεται στην αλλαγή αξιών, στάσεων, συμπεριφορών και ενεργειών σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή ειδικότερα όσον αφορά τους νέους. Αν εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στην αλλαγή ενεργειών, τότε είναι πολύ πιθανόν   η συμμετοχή αυτή να ενισχύσει την εκτίμησή τους στις δημοκρατικές αρχές και την εξέλιξή τους σε ενεργούς πολίτες που θα συμμετέχουν στα κοινά.

Αν η Ατζέντα 21 αποτελεί βασικό μέσο   για ένα αειφορικό, οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό, μέλλον, τα παιδιά αποτελούν την κατεξοχήν ομάδα την οποία αφορά το μέλλον αυτό. Για τον λόγο αυτό το  συνέδριό μας  δεν έχει μοναδικό στόχο τη συζήτηση θεμάτων σχετικά με τη συμμετοχή των παιδιών αλλά και υλοποιεί στην πράξη  τη συμμετοχή αυτή.
 
Στο  συνέδριο αυτό συμμετέχουν όσοι φορείς ενδιαφέρονται για την θεωρία, την πολιτική και την πρακτική της εκπαίδευσης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από την υλοποίηση της Τοπικής Ατζέντα 21. Ανάμεσα στους εκπροσώπους   είναι Επιστήμονες από Πανεπιστήμια και άλλους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, όσοι εμπλέκονται για την εφαρμογή της εκπαίδευσης για την αειφορία στα σχολεία, εκπαιδευτικοί, Υπεύθυνοι Π.Ε. και Αγωγής Υγείας  κ.α. Και κυρίως  συμμετέχουν αυτοί για τους οποίους η εκπαίδευση για την αειφορία έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι μαθητές.

Το συνέδριο  έχει παγκόσμιο προσανατολισμό. Επιδιώχθηκε η συμμετοχή σε αυτό και των αναπτυσσόμενων χωρών ως αναγνώριση της παγκόσμιας σημασίας της εκπαίδευση για την αειφορική ανάπτυξη. Και αυτό όχι μόνο επειδή σημαντικά βήματα υλοποίησής της παιδικής συμμετοχικότητας έχουν πραγματοποιηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, παρότι    ξεκίνησε ως ιδέα στις αναπτυγμένες χώρες,  αλλά κυρίως επειδή η αειφορική ανάπτυξη έχει πολύ λιγότερες προοπτικές επιτυχίας αν περιορίζεται σε ορισμένες μόνο περιοχές του πλανήτη.

Γεγονός είναι ότι παρά τις προσπάθειές μας δεν μπορέσαμε να στηρίξουμε οικονομικά τις αντιπροσωπείες από αναπτυσσόμενες χώρες.   Είναι όμως ιδιαίτερα λυπηρό που ορισμένες από τις αντιπροσωπείες αυτές, όπως για παράδειγμα η αντιπροσωπεία από την Κένυα, χώρα που φιλοξένησε  το αντίστοιχο συνέδριο το 2003, ακόμη και όταν με δυσκολία  εξασφάλισαν χρηματοδότηση από διεθνείς οργανώσεις, συνάντησαν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην έκδοση βίζας για τη χώρα μας. Έτσι η συμμετοχή τους ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. 

Η διοργάνωση αυτού του 18ου Συνεδρίου-νεανικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη  έχει στόχο  να συμβάλει στη χάραξη των κατευθύνσεων για διαμόρφωση   της σχολικής Ατζέντα  21 για το ελληνικό σχολείο  μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών με άλλες χώρες που την έχουν ήδη διαμορφώσει και την εφαρμόζουν.  Έχει επίσης στόχο να αναδείξει μια παγκόσμια διακήρυξη για τη παιδική συμμετοχικότητα και τη συνεργασία σχολείου-τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικής κοινωνίας στη διαμόρφωση της Τοπικής Ατζέντα 21 για μια βιώσιμη πόλη, για ένα βιώσιμο πλανήτη.
Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών των νέων να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα κοινωνικά, πολιτισμικά, περιβαλλοντικά δεν έχουν σύνορα, είναι κοινά σε όλο τον πλανήτη και άρα η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνει από κοινού.
Ανάμεσα στους στόχους του συνεδρίου είναι και η  διεθνής προβολή της Θεσσαλονίκης και της χώρας μας γενικότερα ανάμεσα στην παγκόσμια νεολαία.

 Το ίδιο το Συνέδριο έχει οργανωθεί στο πνεύμα της αειφορίας. Οργανώθηκε συμμετοχικά  και συνεργατικά  με την εθελοντική εργασία   εκπαιδευτικών από διάφορες σχολικές μονάδες της  Θεσσαλονίκης και όλης την Ελλάδας  που αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο για το σκοπό αυτό και  τους οποίους θεωρώ υποχρέωση να ευχαριστήσω. 
Κατάφερε να φέρει σε κοινό πεδίο δράσης τη σχολική κοινότητα ( εκπαιδευτικούς, μαθητές και Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ) με την τοπική αυτοδιοίκηση   και άλλους τοπικούς φορείς με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την διάδοση των αρχών και στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την ενίσχυση  της υλοποίησης αλλά  και της προβολής  τοπικών σχεδίων συμμετοχικής δράσης.  Πολλές  αντιπροσωπείες μαθητών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και αντιπροσωπείες χωρών από το εξωτερικό έχουν χρηματοδοτηθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση.  
 Θεωρούμε ότι το ενδιαφέρον αυτό της τοπικής   αυτοδιοίκησης για τη στήριξη των καινοτόμων δράσεων στα σχολεία, εκφράζει και την ουσιαστική καταξίωση των δράσεων αυτών ως φορέων αλλαγής της εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης για την βιώσιμη ανάπτυξη, για ένα βιώσιμο σχολείο για μια βιώσιμη κοινωνία. 

Η υλοποίηση του συνεδρίου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την οικονομική   στήριξη πολλών άλλων φορέων στους οποίους αφήνω να αναφέρει στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Στη διεθνοποίηση του Συνεδρίου συνέβαλε η συνεργασία της Παγκόσμιας οργάνωσης εκπαιδευτικών – μαθητών για περιβάλλον  CARETAKERS OF THE ENVIRONMENT INTERNATIONAL, ο πρόεδρος της οποίας είναι μαζί μας και τον οποίο καλώ στο βήμα να χαιρετίσει το συνέδριο και να μας πει λίγα για την οργάνωση και τις δραστηριότητές της. 


Collaboration between Science across the World and the Caretakers of the Environment?

Lida Schoen, Anthoula Hatzitheodorou

Caretakers of the Environment

Caretakers of the Environment (http://caretakers.boker.org.il) is a volunteers organisation that organises conferences for teachers and students in June/July every year. The organisation attempts to make recommendations at both the local and international level. Developing plans of action, strengthening networks, discovering new teaching methodologies and the chance for young people, teachers and decision makers to work side by side on issues of common concern all combine to produce something that is unique and to be treasured (President Andrew Cox' words in the 'The Global Forum for Environmental Education', volume 14, number 1, 2004). The subject this year was 'School and Agenda 21: Educating young people for a sustainable future'.

The conference in 2004 (June 30th – July 4th) took place in Thessaloniki, Greece. The conference was hosted by the American Farm School, just outside the city.
350 delegates from 16 countries and a substantial Greek delegation showed the work they did since last year's meeting in Kenya. Students don't usually exchange their work and results with other schools during the process.

Science across the World in Greece


Anthoula Hatzitheodorou (Greek coordinator) and Lida Schoen (Dutch coordinator) of Science across the World presented three workshops about possibilities of the programme for students and teachers. For the first workshop we travelled with nearly all Greek participants to the Environmental Centre in Arnea on the peninsula of Chalkidiki. For an audience of about 70 students and teachers Lida explained the programme, Anthoula told about her experiences with extra curricular work and two of her students: Athiná and Georgia added their experiences. They voluntary took part after school time, this last year on the topic 'Domestic waste'.
The teachers and students asked many questions. Many science teachers asked for translations in Greek, because it is not always possible to collaborate with an English teacher permanently. Internet access can be a problem, although the situation in Greece is improving.
Representatives from Environmental Centres all over the country showed a keen interest to know more about Science across the World.

Science across the World in the world

The next day we presented the workshop for a group of 'international' teachers, including president Andrew Cox and other members of the Caretakers International board. Possible environmental subjects on offer are: Acid rain, Biodiversity around us, Domestic waste, Drinking water, Global warming, Renewable energy and Talking about Genetics.

As the Caretakers organisation originated from the USA, the board members present wondered why not more schools in the USA take part in the Science across the World programme.
On the last day, before the last session:  evaluation and recommendations for future conferences,  we presented Science across the World again for all present teachers, with Dina Tamoetseli (left in front row), the president of the local organising committee in the audience. She got a big very long applause for organising a wonderful conference in Thessaloniki at the end of the student sessions.

Future collaboration?

Can the strong points of the Science across the World programme:
·       ready to use teaching materials on environmental issues;
·       possibilities to exchange results with peers on standardised exchange form;
·       database with nearly 3000 possible partners all over the world;
·       hardly any costs to take part;
be combined with the possibilities offered by the Caretakers organisation:
·       succeeding to organise a yearly conference for students and teachers;
·       acquiring enough sponsor money to do so?
The next Caretakers conference 2005 will be in Portland, Washington State, USA with Biodiversity as the subject. Possibilities for collaboration?
Caretakers president Andrew Cox will discuss possibilities with Science across the World director Marianne Cutler in the near future.

Presentation in enviromental centre in Arnea-Chalkidiki
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
To 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Νεανικό Φόρουμ της Παγκόσμιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για το Περιβάλλον CARETAKERS ΟF THE ENVIRONMENT INTERNATIONAL πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, 30 Ιουνίου με 4 Ιουλίου2004.

Το Συνέδριο που είχε θέμα «ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΤΖΕΝΤΑ 21 : ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ», οργανώθηκε από τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης και την Caretakers for the Environment Greece,   παράρτημα της CARETAKERS ΟF THE ENVIRONMENT INTERNATIONAL.

Tο τόνο στην Τελετή έναρξης έδωσαν μαθητές από σχολεία της Θεσσαλονίκης με μουσική και τραγούδια αλλά και με  μια   σύντομη παρουσίαση, με ενδιαφέροντα κείμενα και εικόνες, της ιστορικής και σύγχρονης πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης.  Οι  τοπικές αρχές έδωσαν το παρών και χαιρέτισαν την εκδήλωση τονίζοντας τη σημασία της συνεύρεσης νέων από όλον τον κόσμο σε μια συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, προβληματισμών και στόχων σε κοινά θέματα του περιβάλλοντος. 

Το συνέδριο κατάφερε να φέρει σε κοινό πεδίο συνεργασίας το σχολείο με  τους τοπικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση για την προώθηση δράσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη και την διάδοση της σημασίας και αναγκαιότητας της βιώσιμης ανάπτυξης.  Παρουσιάστηκαν περισσότερα  από 64 επιτυχημένα μαθητικά προγράμματα και 25 εισηγήσεις εκπαιδευτικών. Τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν είχαν θέματα που αναφέρονταν στον βιώσιμο τουρισμό, την βιώσιμη διαχείριση Φυσικών Πόρων και Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς, της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, της βιώσιμης πόλης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπροσωπείες μαθητών και εκπαιδευτικών από 16 χώρες, από την Καραϊβική, το Χονγκ-Κονγκ, την Κύπρο, τη Δανία, Τη Φιλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, Την Πολωνία, τη Σκωτία, τη Σουηδία, τη Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και από όλη την Ελλάδα και το παρακολούθησαν συνολικά   350 σύνεδροι, 160 ξένοι και 190 Έλληνες.

 Στο Συνέδριο παρουσίασαν τις δραστηριότητες των ηλεκτρονικών δικτύων SCIENCE ACROSS THE WORLD και YOUNG MASTERS OF THE ENVIRONMENT οι συντονίστριές τους  Lida Shoen  από την Ολλανδία και Brigitta Norden από τη Σουηδία.  Στο κάλεσμα της Brigitta Norden για συμμετοχή στην ετήσια συνάντηση αντιπροσωπειών των συμμετεχόντων σχολείων στο Δίκτυο  YOUNG MASTERS OF THE ENVIRONMENT που πραγματοποιήθηκε στο Κάϊρο 10-15 Σεπτεμβρίου 2004, ανταποκρίθηκε η υπεύθυνη Π.Ε. του Ν.Μαγνησίας κ. Αικατερίνη Δουμπιώτη που παρακολούθησε τη συνάντηση με ομάδα 3 μαθητριών από το Βόλο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες πάνω σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα. Είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως την αρχαία Πέλλα και την Αρχαία Όλυνθο, να συμμετάσχουν σε Προγράμματα του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αρναίας, Νάουσας  και Έδεσσας, να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία σε γέυμα που τους παρέθεσε ο Δήμαρχος της Έδεσσας στην περιοχή των καταρρακτών και των Υδρόμυλων και να ξεναγηθούν στην πόλη της Έδεσσας.  Είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια  στο πεδίο σε θέματα όπως η προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και να ενθουσιαστούν από την ομορφιά της ελληνικής θάλασσας στην Χαλκιδική.
 
Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στο συνέδριο συνέβαλαν στην επιτυχία της τελετής    λήξης δίνοντας με αντιπροσωπευτικούς  χορούς και τραγούδια της χώρας τους έναν τόνο συναδέλφωσης   μέσα από   τον πολιτισμό. Η Περιβαλλοντική Ομάδα μαθητών Γυμνασίου  Αλεξάνδρειας άνοιξε την τελετή λήξης παρουσιάζοντας μουσικές της φύσης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους  ενώ η μαθητική ορχήστρα του 2ου ενιαίου Λυκείου Νεάπολης παρέσυρε μαθητές και εκπαιδευτικούς  στους   ρυθμούς της ελληνικής μουσικής μέχρι αργά το βράδυ.

Στο τέλος της τελετής λήξης αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ παρουσίασε την πρόταση για το επόμενο 19ο Παγκόσμιο Νεανικό Φόρουμ  CARETAKERS ΟF THE ENVIRONMENT INTERNATIONAL που θα πραγματοποιηθεί στο Όρεγκον των ΗΠΑ και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να το στηρίξουν με τη συμμετοχή τους.


Ο Σύλλογος  εκπαιδευτικών για το Περιβάλλον - Caretakers of the Environment Greece ιδρύθηκε ως παράρτημα των CARETAKERS ΟF THE ENVIRONMENT INTERNATIONAL τον Οκτώβρη του 2003 και ιδρυτικά μέλη ήταν Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Κωσταντία Ταμουτσέλη, Αντιπρόεδρος η Ιωάννα Τσολακοπούλου, Γραμματέας η Γεωργία Χατζηαθανασιάδου και  Ταμίας η Βίκη Λολίδου.

 Το CDROM με τα  πρακτικά του Συνεδρίου  σχεδίασε ο εκπαιδευτικός του 3ου ΤΕΕ Σταυρούπολης Άγγελος Γκιζιώτης σε συνεργασία με την Κωσταντία Ταμουτσέλη Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής. Το CDROM   είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους  με αντικαταβολή   του ταχυδρομικού τέλους.

Στην  επιτυχία του συνεδρίου συνέβαλε ουσιαστικά η εθελοντική συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών της οργανωτικής επιτροπής που δούλεψαν με μεράκι τόσο στην προετοιμασία όσο και στην υλοποίηση του Συνεδρίου. Η συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών με τα Κέντρα Π.Ε., τους Υπεύθυνους Π.Ε., και την τοπική αυτοδιοίκηση έδωσε και το στίγμα της οργάνωσης  του συνεδρίου στη βάση των αρχών   λειτουργίας μιας αειφορικής κοινωνίας.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του συνεδρίου.

Για την οργανωτική Επιτροπή
Δρ  Κ.Ταμουτσέλη
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου
Υπευθυνη Π.Ε. Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
 Πρόεδρος Caretakers of the Environment Greece

CLOSING REMARKS
The 18th annual conference of CARETAKERS OF THE ENVIRONMENT INTERNATIONAL has taken place with great success in Thessaloniki Greece from 30th June to 4th July 2004. The conference that has been organized by Caretakers of the Environment Greece and the Directorate of Secondary Education of Thessaloniki/Greece has as theme  “SCHOOL AND AGENDA 21: EDUCATING YOUNG PEOPLE FOR THEIR SUSTAINABLE FUTURE”.

Greek students from Thessaloniki gave the tone to the opening ceremony with music, songs and a comprehensive short and interesting   presentation of the city’s history and its current cultural, social and economic identity. Local authorities welcomed the delegates emphasizing the importance of bringing together young people from all over the world to share   common problems, thoughts and goals concerning the environment.

The conference has succeeded in bringing together school and local authorities as well as local agents in the mutual cause of stressing the significance of sustainable actions and disseminating the message of sustainable development through the presentations of over 64 successful student and about 20 teacher’s presentations.

The presented projects dealt with concerned to Sustainable Tourism, Sustainable cities, Sustainable management of Nature Resources, Sustainable Management of Nature and Cultural Heritage, Sustainable Rural Development and sustainable schools.

Delegates came from 16   countries: Carribean, Cyprus, Denmark, Finland, France, Hong Kong, Ireland, Portugal, Poland, Scotland, Spain, Sweden, Turkey, USA, Netherlands, and from all over  Greece.

Lida Shoen from Netherlands, coordinator of the network of science across the world project and   Brigitta Norden  from Sweden, coordinator of  YOUNG MASTERS OF THE ENVIRONMENT Project gave interesting  presentations inviting   participants to join their projects.

Apart from having the opportunity to work together and exchange ideas on common issues the participants had the chance to visit important archaeological sites as the ruins of the palace of Alexander the Great in ancient Pella in a distance of about 45 Km west of Thessaloniki, the ancient settlement of Olynthos in Chalkidiki, the first city set according to Hippodameus planning system. They also had the chance to visit and attend part of the educational program of the Environmental Education Centers in Edessa and Chalkidiki, to enjoy Greek hospitality enjoying the lunch offered by the Mayor of the lovely city of Edessa  in the magnificent  area of Waterfalls and old watermills and to participate  in workshops on coastal and mountainous ecosystems.

The closing ceremony had a great success with the contribution of all young participants. In the opening of the closing ceremony the Environmental Team of the Gymnasium of Hmathia gave a music   performance with sounds of nature while students from different countries   presented dances and music of their own country andshared a common expression in dances   inspired by   Greek music that was played by the music  team of Greek students of 2nd Lyceum of Neapolis Thessaloniki.

The next 19th Conference that will be place in Oregon USA has been announced by the President of Caretakers International Andrew Cox and its announcement was followed by a comprehensive presentation given by the delegates of the Host Institute.


Caretakers of the Environment Greece is a new Branch of Caretakers of the Environment International sharing the same goals and aspirations.
Caretakers of the Environment Greece has members from all over Greece, secondary school tachers working on environmental education and advisors on environmental education.
Dina (Kostandia) Tamoutseli is the president of Caretakers Greece and member of the International Council of Caretakers International
Ioanna Tsolakopoulou is Vice president of Caretakers Greece
Georgia Hatziathanasiadou is the secretary and
Vicky Lolidou is the Cashier.

This CDROM with all the presentations plus photos of the conference  has been  prepared  by the teacher of 2nd Technical Lyceum of Stavroupolis Thessaloniki Anellos Giziotis in cooperation  with Dr Kostandia Tamoutseli Conference Organizer and is available  to all interested participants at  the mailing cost only.
 Dr Konstantia (Dina)  Tamoutseli,
President CARETAKERS GREECE
email: ktam@nured.auth.gr   
ΑΦΙΣΑ


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ CARETAKERS GREECE ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
 
PARTICIPATION OF CARETAKERS GREECE INTERNATIONAL CONFERENCES
 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΣΤΟ SALEM, OREGON, Η.Π.Α.

Συμμετοχή δύο αντιπροσώπων από Ελλάδα

2005

19th CONFERENCE

IN SALEM, OREGON, U.S.A.

Theme: Forging New Partnerships with the Economic Community
Two delegates from Greece20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Στην ΠΟΛΩΝΙΑ

Θέμα: Οι νέοι για τη Βιώσιμοι Ανάπτυξη

8 αντιπρόσωποι από τη Θεσσαλονίκη

2006
20th CONFERENCE
in POLAND
 Theme: Youth for Sustainable Development
 8 delegates from Thessaloniki2007
21 Συνέδριο στο Hong Kong
ΘΕΜΑ : Πώς να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον συμμετέχοντας ενεργά
17 συμμετοχές από Ελλάδα
21st conference in Hong Kong
Theme : How to live in Harmony with the environment through active participation
17 participants from Greece
          
22o Συνέδριο Aalborg Δανίας
6-12 Ιουλίου 2008
Περιβάλλον, Βιωσιμότητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργεια
Συμμετείχαν 250 σύνεδροι από 17 χώρες.
Από την Ελλάδα συμμετείχαν περιβαλλοντικές ομάδες από την
Καλαμαριά με θέμα: Η Καλαμαριά Χθες-Σήμερα- Αύριο, Μόλυνση και συνέπειες,
Από τον Βόλο με θέμα: Ακολουθώντας τον κύκλο του νερού στο Δάσος και πως
Εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι,
Και από την Θεσσαλονίκη με θέμα:
Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση, Μείωση του όγκου των απορριμμάτων
Aalborg Denmark 2008
The theme of the conference was:
ENVIRONMENT
         SUSTAINABILITY
             and    NEW ENERGY
250 DELEGATES FROM 17 COUNTRIES
DELEGATIONS FROM GREECE
Environmental groups from
Kalamaria with the project: Kalamaria Yesterday- Today- Tomorrow
Pollution and Consequences.
From Volos with the projects: Following the circle of water in the forest  and how to save energy at home.
From Thessaloniki with the project:   Recycle - Reuse - Reduce


23ο Συνέδριο
5-11 Ιουλίου 2009 στοAberdeen
της Σκωτίας
Θέμα
: Συνεργαζόμαστε για την βιωσιμότητα
250 σύνεδροι από 28 χώρες
Η Θεσσαλονίκη συμμετείχε με το θέμα
:
 Πρασινίζω το σχολείο μου


23rd conference
5-11 July 2009
in Aberdeen, Scotland
Theme
: Sustainability together:
Working in Partnership
250 delegates from 28 countries
Thessaloniki participated with the project:


 Greening our school for a sustainable future


25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ

3-9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011
ΣΤΟ DEBRECEN ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
Θέμα:
ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
250 ΣΥΝΕΔΡΟΙ από 18 ΧΩΡΕΣ
11 αντιπρόσωποι από τη Θεσσαλονίκη με θέμα:
Πολιτιστική κληρονομιά της Σταυρούπολης
Στρατόπεδο Παύλου Μελά- Μονή Λαζαριστών

25TH CONFERENCE
3-9 JULY 2011
In DEBRECEN, HUNGARY
Theme: NATURAL HERITAGE AND TOURISM THROUGH BIODIVERSITY
250 delegates from 18 countries
We participated with 11 delegates and with the project:
CULTURAL HERITAGE OF STAVROUPOLI
Former Army Camp Pavlos Melas- Cultural Complex of Mon. Lazariston