Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

προγραμμα Εrasmus + youth exchange

Συμμετοχή των Caretakers of the environment Greece  στο πρόγραμμα Erasmus and Youth exchange (1-7 Νοεμβρίου στο Άλμποργκ της Δανίας) με 2 συμμετέχοντες ( Αλεξάνδρα Αργυροπούλου και Γεωργία Παπουτσάκη)
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή συμμετοχή νέων (2-3 άτομα από κάθε χώρα της Ευρώπης) το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Άλμποργκ της Δανίας με διάρκεια 7 ημερών. Σκοπός του προγράμματος ήταν η πολιτική ευαισθητοποίηση των νέων από μια ευρωπαϊκή, εθνική, και τοπική οπτική με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων και την ανάπτυξη μια ευρωπαϊκής συνείδησης. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε ομιλίες από διακεκριμένα πρόσωπα ,καθηγητές πανεπιστημίου του Άλμποργκ  και καταξιωμένα πολιτικά πρόσωπα της Δανίας (Margrethe Vestager, European Commissioner foe Competition), οι οποίες ακολουθούνταν από τα συναφή με το εκάστοτε θέμα  workshops. Στα workshops είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να ανταλλάξουμε ιδέες με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, πάνω σε θέματα που απασχολούν τους νέους και την ευρωπαϊκή ένωση στο σύνολο της , όπως η εξωτερική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα με αφορμή το επικρατούν πρόβλημα με το πλήθος των Σύριων προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη μαζικά τους τελευταίους μήνες, την δημοκρατική συμμετοχή των νέων στα κοινά, εκπαίδευση και αγορά εργασίας, τα αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας των νέων  στην Ευρώπη, και θέματα που αφορούν τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία και ένα άκρως ενδιαφέρον συνέδριο, καθώς μας προκάλεσε προβληματισμό αναφορικά με τα επίκαιρα πολιτικά θέματα και τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα για την ελληνική αποστολή το συνέδριο αποτέλεσε πηγή πολιτικού προβληματισμού, καθώς η Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε αρκετές παρουσιάσεις και ομιλίες. Εξαιτίας της δεινής οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας μας δεχθήκαμε καταιγισμό ερωτήσεων και κριτική για των χώρα μας. Σε κάποιες περιπτώσεις αισθανθήκαμε άσχημα ,συνειδητοποιώντας πόσο έχει διασυρθεί η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά ήταν μια όμορφη και συναρπαστική εμπειρία καθώς είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να συνεργαστούμε με άτομα με διαφορετική εθνική και πολιτισμική προέλευση (συμμετέχοντες από Ισπανία, Πορτογαλία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ολλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Δανία). Το πρόγραμμα πέρα από τις ομιλίες και τα workshops περιλάμβανε και ώρες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης στο τέλος της ημέρας(music events, bowling, χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Aalborg Youth School). Άξια πολλών συγχαρητηρίων ήταν  η οργάνωση του συνεδρίου. Φιλοξενηθήκαμε στο Aalborg Youth School (www.ungaalborg.dk) , ένας υπέροχος χώρος με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και άνετα δωμάτια. Οι οργανωτές μας παρείχαν γεύματα με τοπικά εδέσματα και εναλλακτικές επιλογές. Πραγματοποιήθηκαν επίσης εκδρομές και επισκέψεις σε διάφορα μέρη στην πόλη του Άλμποργκ, μια πολύ όμορφη πόλη με πολλά πάρκα και απέραντες εκτάσεις πρασίνου. Γενικότερα η Δανία είναι μια χώρα φιλική προς το περιβάλλον καθώς οι πολίτες χρησιμοποιούν τα ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους και υπάρχουν πάρκα  με πλούσια βλάστηση σε κάθε σημείο των πόλεων. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου